Konferencja kraj związkowy Towarzystwa Polsko-Niemieckiego w Duderstadt

Publiczna konferencja niemiecko-polskich towarzystw 2019 w Dolnej Saksonii odbywa się pod hasłem „Spotkania polsko-niemieckie” w sobotę, 1 czerwca 2019 r., O godz.

Po krótkim raporcie z poprzedniego spotkania członków niepublicznych oczekuje się pozdrowienia od burmistrza Wolfganga Nolte i przewodniczącego niemiecko-polskiego kręgu przyjaciół w Duderstadt Paul Schneegans. Następnie minister kultury Dolnej Saksonii Grant Hendrik Tonne przemówi w imieniu rządu stanowego na temat partnerstwa państwa i obecnego stanu stosunków polsko-niemieckich.

Uczniowie Eichsfeldgymnasium zaprezentują następnie wraz ze swoim przełożonym Benem Thustkiem wymianę pomysłów ze studentami z Kudubiańskiego miasta partnerskiego Duderstadt Kartuzy. To przykładowe partnerstwo miast, które jest regularnym spotkaniem wszystkich pokoleń, skłoniło organizatora do uzyskania prelegenta pochodzenia kaszubskiego do prezentacji programu porannego.

Dr. Miłosława Borzyszkowska-Szewczyk z Gdańska poinformuje o „100 latach polskiego Święta Niepodległości – jak to zrobili Kaszubi?”. Wykładowca jest doktorem języka niemieckiego i pracuje jako nauczyciel akademicki na Uniwersytecie Gdańskim. Wolontariuszka siedzi przed Günther Grass Society Danzig i pracuje nad zachowaniem tożsamości kaszubskiej jako stv. Przewodnicząca Instytutu Kaszubskiego oraz członek Komisji Kaszubskiej Polskiej Akademii Nauk PAU Kraków, oddział Gdańsk. Ostatnio była profesorem wizytującym na Uniwersytecie Jana Gutenberga w Moguncji w semestrze zimowym 2018/2019.

Po obiedzie razem w Lipsku literaturoznawca dr Hans-Christian Trepte o „Od polskich podziałów do polskiej niepodległości”. Naszym gościem jest Slavist, Anglist i Polonist. Do 2016 r. Wykładał w Instytucie Studiów Słowiańskich na Uniwersytecie w Lipsku i jest współredaktorem „zachodnio-wschodnich pasaży” i innych tomów naukowych, takich jak u.a. „Podstawowe warunki i autorzy wschodnio-środkowoeuropejskiej egzilliteratury 1945-1989”, „Tekstury krajowe. Poezja narodowa jako koncepcja literacka w Europie północno-wschodniej (2009) i „Między wschodem a zachodem: Joseph Conrad w rozmowie europejskiej”. Dr. Hans-Christian Trepte jest posiadaczem Krzyża Kawalerskiego (2001) i Medalu Wdzięczności Międzynarodowego Centrum Solidarności (2014).

Niemiecko-polskie towarzystwa w Dolnej Saksonii e.V.

Harm Adam, przewodniczący